Facebook | Търсачка №2 | Скрийншот | ScreenShotStudio | Los Angeles | Adidas | Автоавангард | Топ Авто | Кредит Кар | Отслабване | Дънкова мода | Холивуд | Баня Блог | Баня Портал

Снимки от Баня и Рила планина



Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Нейният първенец Мусала се издига на 2925 метра надморска височина, което прави планината шеста по височина в Европа след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна.




Панорамна снимка на Рила планина



Красивите заоблени върхове на Рила планина



Снимка на Рила планина



Името на планината има тракийски произход. “Роула” или “Рила” се превеждат като “многоводна планина”. Най-вероятно името е възприето, поради множеството езера и реки, които се намират в Рила. Езерата са над 200, като най-известните от тях са Седемте рилските езера. От планината водят началото си едни от най-големите реки в България - Искър, Места и Марица, техни притоци и притоци на Струма.



Панорама от Рила планина



Рила планина



Природата на Рила е изключително красива. Флората и фауната в планината са много богати, което я прави още по-привлекателна за туризъм. Голям брой хора проявяват желание да изкачат първенецът на Балканите. Освен за алпинизъм, Рила е подходяща и за каране на ски и сноуборд. Едно от най-предпочитаните места за каране на ски е Боровец. През зимата в близост до различни хижи можете да откриете ски-писти. Такива са хижите “Мальовица“, “Юндола“, “Христо Смирненски“, “Заврачица“, “Семково“, “Рилски езера“, както и курортите “Паничище” и “Говедарци“. Освен през зимните дни, хижите предлагат почивка на туристите и през топлите летни дни и нощи. Други хижи в Рила са “Иван Вазов“, “Белмекен“, “Седемте рилски езера“, “Скакавица” и други.



Снимка на Рила планина


Нелогично е да кажем, че една планина е по - красива от друга, защото всяка излъчва по нещо уникално и автентично, характерно само за нея. Човек открива за себе си чувството от завладяващата красота на различни места. Някои ще се зарадват на малкото цвете израснало като по чудо от скалата, други ще бъдат пленени от величието на самата висока и непристъпна скала.


Снимка на Рила планина и взривения вече комин на завода за целулоза в Разлог


Дали магическото въздействие на вековната гора, свидетел на историята или очарованието на водата от планинския поток, която само след миг е някъде далеч - усещането е еднакво завладяващо. И все пак, ако харесвате планини с алпийски тип релеф - високи скалисти върхове, дълбоки пропасти с отвесни стени, бистри високопланински езера и бързи реки, Рила е място, което обезателно трябва да посетите! Тя е най - високата планина на Балканския полуостров (връх Мусала е 2925м. надморска височина). От тук извират едни от най – пълноводните и дълги реки на Балканите. Нейното име произлиза от тракийското “роула”, което означава много вода. Това название не е случайно. В Рила има около 200 езера и множество минерални извори.


Върховете на рила планинаПомощни материали от: www.freebg.eu


За да се запазят неповторимите форми, природни образувания и уникалните екосистеми с редки растителни и животински видове на 24.02.1992г. голяма част от планината е обявена за Национален парк “Рила”. Той е признат за част от световното природно наследство и една от най-ценните и най-големи защитени територии в Европа. Красотата си Рила дължи на продължителната ледникова дейност, създала причудливите форми на гребените, заострените профили на върховете, обширните ледникови долини, повечето украсени с кристално чисти езера. Рила е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Освен китните селца, сгушени във величествените гори на Рила планина, тук можем да открием исторически паметници със световно значение за културата и науката.

» Лятна панорама към Пирин
» Снимки от село Баня и Рила
» Изгледи към Родопите
» Снимки от село Баня през зимата


Връзки: Снимки, Баня, Банско, Природа, Пирин, Рила, Родопи, Хотели, Ключови думи


Българска търсачка на имоти №1
Търсачка за недвижими имоти в България и чужбина

Няма коментари:

Публикуване на коментар